Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. Ons doel is om dit percentage te verhogen naar 95%. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.

Waarom is onderzoek naar kanker bij kinderen zo belangrijk?

Kinderkanker is doodsoorzaak nummer 1 door ziekte onder kinderen. Misschien ken jij ook iemand in jouw omgeving die ermee te maken heeft gehad. Eén op de vier kinderen met kanker redt het helaas niet. Met jouw steun kunnen wij wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker financieren om de genezingskans van 75% te verhogen naar 95%.

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
 

In mei 2018 is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum voor kinderen met kanker in Europa geopend; het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Een groot deel van het kinderoncologisch onderzoek vindt hier plaats. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van KiKa als de grootste financier van het Prinses Máxima Centrum. Hier werken artsen, onderzoekers en andere specialisten samen zodat kinderen met kanker de beste behandeling krijgen. 

Academische centra
 

Om de genezingskans te verhogen is er veel kostbaar onderzoek nodig. Naast de onderzoeken in het Prinses máxima Centrum zijn er ook KiKa onderzoeken die plaatsvinden in academische centra in Nederland. Hieronder vallen het Amsterdam UMC (Emma Kinderziekenhuis en VUmc), Beatrix Kinderziekenhuis, Willem-Alexander Kinderziekenhuis, Amalia Kinderziekenhuis, Sophia Kinderziekenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Deze centra hebben hun onderzoeksactiviteiten op elkaar afgestemd, waardoor zij gezamenlijk een breed spectrum van kinderoncologie dekken.

Kwaliteitsbewaking onderzoeken

KiKa heeft een Wetenschappelijke Raad aangesteld die alle onderzoeksvoorstellen van wetenschappers beoordeelt. De Wetenschappelijke Raad bestaat uit vooraanstaande onderzoekers op het gebied van kanker, met goedkeuring van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Zo weten wij en jij zeker dat alleen de beste onderzoeken gefinancierd worden.